Vanliga frågor och svar

Hur lång tid tar en motoroptimering?

I dom flesta fall rör det sig om ca 2 tim för att justera mjukvaran till ditt fordon. I bland kan det ta längre tid. Vi talar om för dig vid bokning hur länge vi behöver fordonet.

Varför motoroptimerar inte fordonstillverkaren själv?

Fordonstillverkaren har ofta samma motortyp i flera olika modeller och fabrikat med olika effektuttag. Det skulle vara omöjligt att ägna den tid varje enskild fordon behöver för att optimera och anpassa, därför är det en generell mjukvara i alla styrdon trots att just den typen med 50% mindre effekt faktist har identisk hårdvara och kapacitet för mycket mer. Det tackar vi för!

 

Är motoroptimering skadligt för motorn?

Använder du dig av en ”standard” optimering från internet eller en en person/företag som inte har kunskapen eller förstår logiken kan du få problem med din motor.

Vi på Ziptuning förstår logiken, vi har varit med länge och vi har ingenjörer i vårat team som ständigt utvecklas. Vi vet hur styrsystemet fungerar och kan göra ändringar därefter. Vi optimerar din motor för bättre förbränning och mindre utsläpp som även är positivt för motorns interna slitdelar som kolvringar och ventiler. Vi använder oss av samma strategi som motortillverkaren och lämnar inte arkitekturen.

Kommer mitt fordon dra mindre bränsle efter en motoroptimering?

Potentiella besparingar kan uppnås eftersom vi optimerar din motor och gör den mer effektiv. Du kommer ha mindre ”behov” att gasa vilket i sin tur leder till minskad förbrukning.

Med en ekonomisk körstil kan du spara upp till 2% från en bensinmotor och upp till 8% från en diesel. Man ska dock förstå att bränslebesparingen är en bi-produkt och ingen garanti. Hur du kör, hur vädret är och vart du kör samt skicket på fordonet spelar all en roll i bränsleförbrukningen.

Använder ni en standard mjukvara?

Vi använder aldrig en ”standard” mjukvara, vi läser ur fordonets mjukvara och justerar den med våra beprövade ändringar som utvecklats i vår egen regi.

Kan min verkstad upptäcka optimeringen vid service?

Vid en vanlig motoroptimering går vi direkt in i styrsystemet via kommunikationsportar, vi ändrar en del av koden i styrboxen. Detta är inget som syns vid inspektion på bilprovningen eller vanlig diagnos med felsökningsutrustning. Däremot en märkesverkstad kan med sin speciella utrustning i vissa fall upptäcka att styrboxen uppdaterats. Vi hör det ibland från fordonstilllverkare som VAG och BMW. CVN numret som ändras vid motoroptimering (Calibration Verification Number) signalerar att någon annan än märkesverkstaden ändrat mjukvaran. I många fall kan vi programera om systemet så original CVN förblir orörd och på så vis ”osynligt” för all diagnos, fråga oss gärna om det.

Kan verkstaden ta bort min optimering?

Vid enklare verkstadsarbeten och mindre reperationer kommer inte din nya motoroptimering/mjukvara bli ersatt. Däremot så släpper tillverkaren ibland nya mjukvaruversioner som ska fixa till fel som upptäckts (eller om dom fuskat med utsläppen som ni säkert läst om) Skulle det hända dig att mjukvaran skrivs över tar vi inte betalat för en ny mjukvara men dock en timdebitering av max två timmar för tiden vi lägger ner.

Är optimeringen säker för mitt fordon?

Javisst! Steg 1 optimeringarna har utvecklats för dagligt användande, vi har studerat samtliga modeller och fordon så dom ska klara det dagliga användandet även vid en motoroptimering. Det är även därför vi ibland erbjuder ett lägre effektuttag för vi har sett behovet att skydda din motor och eller drivlina. För oss är säkerheten viktigast.

Kommer ni testa mitt fordon i rullande landsväg?

Om det önskas finns det möjlighet att göra ett test före och efter optimeringen på vår rullande landsväg mot betalning. Men för en steg 1 optimering är det inte nödvändigt. Tack vare dagens moderna styrsystem och vår breda kunskap kan vi säkert leverera det vi lovar.

Hur ser jag vad det kostar?

Kontakta oss via email eller direkt på Whatsapp (den gröna ikonen nere till höger).

Vad är skillnaden mellan dom olika stegen 1,2,3?

Kontakta oss via email eller direkt på Whatsapp (den gröna ikonen nere till höger).

Kan jag få mer hästkrafter än vad steg 1 erbjuder?

Det är möjligt, men endast i kombination med ändringar som t.e.x avgassystem. Vi har skrivit om det tidigare.

Kan ni göra en motoroptimering hemma hos mig?

Vi kan, men vi önskar i dom flesta fall att göra det i vår kontrollerade miljö där vi har alla våra specialverktyg och utrustning till vårt förfogande.

 

Övriga frågor?

Har du frågor som inte besvarats här? Inga problem! Ställ din fråga via ett mail eller whatsapp här på sidan.